Vogels in Weesp behoed voor vuurwerk

Dit jaar zullen de broedende vogels in Weesp niet ruw verstoord, of zelfs verjaagd worden door knallend vuurwerk. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vanmiddag bepaald. Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft vorig jaar uitgesproken dat het vuurwerk in Weesp gewoon doorgang kan vinden op 30 april en 5 mei. Dit is echter in strijd met de Flora- en Faunawet.

Vuurwerk & vogels niet samen

Dat broedende vogels en vuurwerk niet samengaan, is al eens gebleken uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Als broedende vogels eenmaal verstoord zijn, komen ze vaak niet meer terug naar het nest. Kees en Bianca de Graaf, veldwerkers van de Dierenbescherming Afdeling Midden Nederland, hebben deze kwestie vorig jaar ook al eens aangekaart. Vervolgens hebben zij in samenwerking met de politie Gooi & Vechtstreek aan monitoring van de nesten gedaan. Zij constateerden dat vele nesten verlaten waren na het geknal.

Op de locatie waar in Weesp op 30 april en 5 mei normaal gesproken het vuurwerk wordt afgestoken, bevinden zich vele nesten van broedende vogels. Deze nesten zijn slechts enkele tientallen meters verwijderd van het vuurwerk. Onder andere meerkoeten, futen en zwanen hebben zich in rietkragen en bomen genesteld.

Flora- en Faunawet

Om Koninginnedag en Bevrijdingsdag 2011 voor de vogels geen herhaling te laten zijn van vorig jaar hebben Kees en Bianca, samen met de politie, dit jaar opnieuw alle huidige nesten in kaart gebracht. Veel van deze nesten zullen leeg achterblijven na twee keer knallen, suizen en flitsen. Daarom heeft de Dierenbescherming Afdeling Midden Nederland, op basis van de Flora- en Faunawet, de zaak aan de rechtbank voorgelegd. Deze wet beschermt alle in het wild levende vogels en geeft onder andere aan dat het verboden is om broedende vogels te storen. De rechtbank in Amsterdam oordeelde in het voordeel van de vogels. Een overwinning voor de dieren en hun leefomgeving!

Deze uitspraak maakt deze kwestie interessant voor andere plaatsen in het land waar op Koninginnedag en Bevrijdingsdag het vuurwerk wordt afgestoken. Mogelijk gaat de Dierenbescherming zich op landelijke schaal buigen over deze kwestie.

Bron: Dierenbescherming: afdeling Midden Nederland.

Datum: 29 april 2011

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En je ontvangt als eerste onze digitale vuurwerkfolder!

E-mail adres:*
Typ onderstaande tekens over:*
capt
 (anti spam)

* Verplicht om in te vullen

Vuurwerk foto's

Vuurwerk
Vuurwerk
Vuurwerk
Vuurwerk
Vuurwerk
Vuurwerk
Vuurwerk
Vuurwerk
Vuurwerk
Vuurwerk
Vuurwerk
Vuurwerk

Vuurwerk Amstelveen

Wij staan voor:

  • Het mooiste siervuurwerk
  • Veiligheid
  • Optimale service
  • Snelle afhaalmogelijkheden
  • En nog veel meer...!
Download vuurwerk bestelformulier

Deel het nieuws!

Openingstijden:

Bekijk hier de openingstijden van de vuurwerkafdeling tijdens de voorverkoop.

Klarenbeek Bouw & Doe-Het-Zelf

Amstelveenseweg 1162
1081 JW Amsterdam

T: 020 - 644 40 36
E: info@klarenbeek.eu